Bibliotheca Augusta

eller Herzog August Bibliothek i Wolfenbüttel.

Wolfenbüttel er en lille by med 55.000 indbyggere, som ligger midt i Tyskland i delstaten Niedersachsen, altså 380 km syd for den danske grænse. Så man kan let køre derned på under 4 timer og se denne by som undgik at blive bombet under Anden Verdenskrig og derfor stadig står endog særdeles flot med adskillige gamle bygninger.

Det - i denne sammenhæng - mest interessante ved byen er det legendariske Herzog August Bibliothek som blev grundlagt i 1572. Biblioteket holder til i en smuk bygning, som i sig selv er et besøg værd. Biblioteket rummer en af verdens største og bedste samlinger af middelalderbøger og manuskripter, særligt mange bibler. Det er et af de ældste biblioteker i verden og selv om Tyskland næsten altid har været hærget af krige har denne samling helt fantastisk klaret sig uberørt gennem tiden.

Biblioteket rummer 900.000 bøger. Til sammenligning kan det nævnes at vores eget Kongelige Bibliotek rummer omkring 5 millioner bind. Bibliotheca Augustas særlige position i biblioteksverdenen skyldes dels de smukke rammer,  dels de mere end 11.800 manuskripter og de mere end 350.000 bøger og inkunabler fra mellem 1500 og 1800. Biblioteket er et enestående forskningsbibliotek, som selvfølgelig er uundgåeligt for en entusiast som Saxo Haussmann. Og det er da også netop hertil han tager for at forske i Gospels of Henry the Lion (eller Henrik Løves Evangelier) som befinder sig på dette bibliotek.