Saxo Haussmanns Sagsarkiv er en modernisering af The Golden Age-krimien.

I 20'erne og 30'erne dominerede forfattere som Agatha Christie og Dorothy L. Sayers krimien. Her i Skandinavien var Maria Lang et godt bud på genren.

Genren er karakteriseret ved at lægge vægt på opklaringen - 'whodunnit' - og give et indblik i en verden, som læseren ikke normalt har adgang til. I Christies tilfælde den rige families gods, eller overklassens tur ned ad Nilen. 

Bøgerne udspiller sig selvfølgelig rundt om en forbrydelse, men de er aldrig blodige og højdramatiske for effekternes egen skyld. Golden Age er i sin kerne rendyrket hyggekrimi. 

Med serien om Saxo Haussmann føres The Golden Age op til vor tid. Bøgerne udspiller sig i dagens København og vi inviteres ind i Saxos liv, som vi er blevet vant til fra den moderne krimi.

Vi deler hans problemer med teenage-datteren Thit, vi forstår hans behov for en ny kæreste og forbander sammen med ham den ødelæggende OCD. Men vi drages også ind i opklaringen af den forbrydelse Saxo står overfor i hver bog.

GUDS ØJE PÅ HERZOG.jpeg

Hvert bind udspiller sig i en eller flere af Københavns mange historiske bygninger og gennem Saxos oplevelser fortælles Københavns historie. Byen er på den måde en hovedperson, og vi vil komme til at kende den bedre og bedre som serien skrider frem. Præcis som med de menneskelige karakterer. 

Hvert bind revolverer omkring et særligt emne, eller tema. Første bind foregår således på Det Kongelige Bibliotek og handler om gamle bøger, alkymi og dæmoner. Andet bind foregår på Nationalmuseet og handler om afrikanske opdagelsesrejsende. Tredje bind er ved at blive skrevet og kommer til at foregå blandt andet Trinitatiskirken og Rundetårn. Og så bliver Udødelighed et omdrejningspunkt for Saxos oplevelser. Bøgerne er en nyfortolkning af The Detective Club's Ti Bud, som du kan læse her.

Skrevet om serien

… jeg synes, at Claus Lund Rosenkilde på fornem vis har klaret den opgave, han har givet sig selv.

Drustrup Bogblog om Den usynlige bog og Guds øje

Det er let at se, forfatteren har kendskab både til biblioteksverdenen men også en passion for historie. Begge dele krydrer historien og spinder en fin ende på hele plottet.

Krimisiden om Den usynlige bog

Hvis du er vild med “whodunnit”-krimier kan Guds øje anbefales som en hurtigt læst og under-holdende bog.

Bogbloginden om Guds øje

Disse små anekdoter, historier og informationer krydrer bogen på en skøn måde.

Bogbloginden om Den usynlige bog

Undervejs i bogen kom jeg til at tænke på Da Vinci Mysteriet på grund af kodningen i bogen.

Lektørudtalelesen om Guds øje

Bogen har små kapitler, og foregår over kun en enkelt aften, men det fungerer hvis man har lyst til at læse en meget let læselig og interessant konspiratorisk krimi.

Mellem linjerne om Den usynlige bog

Der er gåder i stil med Dan Browns bøger. Og mindst lige så meget fart på.

Krimisiden om Guds øje

På én gang både gammeldags og en fornyelse.

Krimifan om Den usynlige bog og Guds øje

Claus Lund Rosenkilde har kreeret en fortælling, der fanger allerede ved forordet.

Bookscatsandcoffee om Den usynlige bog

Et underholdende alternativ til de mere blodige og dramatiske krimier.

Lektørudtalelesen om Den usynlige bog

Det er en fin og overraskende krimi, der giver mig lyst til at gå på opdagelse i København og ikke mindst på Det Kongelige bibliotek. Spændende og underfundigt persongalleri, og absolut troværdigt plot. Fin debut.

Knirkes Bøger om Den usynlige bog