KURSUS FOR SELVUDGIVERE

Dette kursus giver dig et solidt overblik over hvordan du udgiver din egen bog og får mest muligt ud af det. Hvem skal du kontakte, hvor skal din bog oprettes, hvilken trykform er smartest, distribution, lager, digital afsætning, kalkuler, find de rigtige samarbejdspartnere osv. osv.

 

Kurset varer 3-4 timer afhængig hvor mange spørgsmål du har. Kurset er altid én til én - der er altså 100 procent fokus på din situation og din udgivelse. 

Kurset koster 2.500 kroner, foregår i SOHO i Kødbyen i københavn og er inklusiv en frokost.

 

Og så er du velkommen til at kontakte mig med spørgsmål bagefter - så længe du har brug for det.    

 

Det har på mange måder aldrig været lettere at få udgivet sin bog end nu. Gennem de seneste år er der skudt en massiv underskov af små nicheforlag frem, der er adskillige betal-selvforlag, flere platforme tilbyder at stå for din ebogsudgivelse og dit tekstbehandlingsprogram kan sikkert konvertere din bog til epub. Men de mange muligheder gør det samtidig sværere end nogensinde at træffe de rigtige valg.

 

Måske er selvudgivelse det rigtige valg for dig. Her kommer et par ord om det danske boglandskab og dine muligheder:

Hvem er jeg?

Jeg er uddannet bibliotekar og har efterfølgende læst litteraturvidenskab. Jeg har arbejdet som både bibliotekar og arkivar, før jeg grundlagde forlaget Rosenkilde & Bahnhof som jeg ejede og drev i 15 år. Forlaget udgav mange forskellige genrer,  blandt andet fokuserede vi på klassiske krimier og udgav Georges Simenon, Agatha Christie, Maria Lang, Dorothy L. Sayers, Ngaio Marsh og en komplet nyoversættelse af Conanen - Doyles legendariske serie om Sherlock Holmes. I alt nåede jeg at udgive mere end 500 titler i alle formater. 

For et par år siden solgte jeg forlaget Rosenkilde & Bahnhof til L&R hvilket gav mig mulighed for at begynde at skrive, noget jeg havde ønsket i mange år. Det er indtil videre blevet til to udgivelser i krimiserien 'Sagsarkivet' om Saxo Haussmann. Skrivearbejdet er alt hvad jeg håbede det villle være og jeg skriver pt. på den tredje bog i serien.

Jeg valgte selv at udgive, da jeg var færdig med første bog i serien. Med min baggrund følte jeg at det var det mest naturlige valg. Selvudgivelse har for mig været en virkelig positiv oplevelse. Det har været fantastisk at være så tæt på bogen hele vejen igennem, og så jeg har mødt en masse søde og interessante mennesker i processen; bloggere, bibliotekarer og forhandlere som har været med til at udbrede bøgerne. Og så har jeg tjent flere penge end jeg kunne på andre udgivelsesmåder. 

Betal-selvforlag

Som forfatter skal du i første omgang beslutte dig for hvad du egentlig vil med din bog. Har du skrevet den mest for din egen skyld, og er du i virkeligheden tilfreds med, at den bliver trykt og udgivet som ebog, så din familie og venner har mulighed for at læse den, så vil et af de mange betal-selvforlag være det oplagte valg. Her får du mulighed for at vælge forskellige services og du kommer sikkert til at stå med en pæn bog når processen er overstået. 

Der kan være mange grunde til at vælge denne udgivelsesform, og de er helt sikkert alle valide for den forfatter der vælger den, men du skal være bevidst om, at du som forfatter selv betaler festen. Udfordringen ved et betal-selvforlag kan være, at du udkommer hos en udgiver som i branchen vil være kendt for at udgive snart sagt hvad som helst. Og det skaber en barriere for udbredelsen. 

Forlag 

Hvis du som forfatter gerne vil nå bredere ud end familie og venner, vil det være naturligt at søge udgivelse på et af de etablerede forlag. Og det giver bestemt god mening. Du kan forvente - men får måske ikke altid - en relevant redaktion og forlaget bør kunne bringe bogen ud i systemet.    Du vil måske også som forfatter opleve at føle dig anerkendt. Det at et forlag har valgt at udgive dig bør borge for kvaliteten i din bog. At være forfatter er et ensomt arbejde og denne anerkendelse kan betyde meget. 

Udfordringen ved den model er, at du i temmelig stor udstrækning mister kontrollen over din egen bog. Både hvad angår produktionen af den og bagefter. Det vil i realiteten være forlaget der har retten til at kontrollere salg og rettigheder af din bog. Og hvis du ikke er en stor bestseller-forfatter, er det ikke sikkert, at det er til din fordel. Du skal som forfatter også være bevidst om, at et forlag er en forretning, der skal afholde udgifter til løn, kontorhold, husleje, kantineordninger og alt muligt andet. De omkostninger skal selvfølgelig dækkes af blandt andet indtægterne fra salget af din bog. Du vil typisk få tilbudt 15% af bogens salgspris som royalty-sats. 

Gør det selv

Du kan selvfølgelig også udgive bogen selv. Det er ikke så nyt et fænomen som man skulle tro og mange kendte forfattere har gjort det gennem tiden. Proust, Virginia Woolf, Lord Byron, Jane Austen for nu at nævne et par stykker, som du kender. Men i mange år har selvudgivelse haft en negativ klang. Udgivelsesformen er ofte blevet forbundet med manglende talent, altså at man ikke har været i stand til at lande en forlagskontrakt. Men der er ingen tvivl om, at den opfattelse er i hastig forandring. Hvis vi skæver til USA, ser det ud til at Indie-forfattere står for op mod halvdelen af markedet og en indie-udgivelse på bestsellerlisterne er et helt almindeligt syn. I USA skelner man mellem ‘self publishing author’ og ‘indie author’. Hvor kvaliteten og ambitionen i førstnævnte er tvivlsom fejler niveauet i Indie-forfatternes udgivelser bestemt intet. Disse forfattere griber udgivelsen meget professionelt an og entrerer med dygtige redaktører, grafikere marketingsfolk og så videre.   

Det kan på mange måder give mening at bevare kontrollen over din egen bog. Du styrer selv hele forløbet, du beholder rettighederne og du får selv hele indtægten. Men det kræver naturligvis en del af dig. Du skal vide præcis hvad du gør for at styre processen rigtigt. Men gør du det, så har du også mulighed for at komme bredt ud, nå en masse læsere med en bog som er blevet præcis som du vil have den. Og tjene pengene selv. Det er en stor tilfredsstillelse.