Rothschilds tidebog

Rothschild Prayerbook / Rothschilds Bønnebog. Eller Rothschild Hour Book / Rothschilds Tidebog. Det varierer lidt. Et af verdens dyreste manuskripter blev i 2014 solgt på Christie’s til den australske forretningmand Kerry Stokes for svimlende 15,5 millioner dollar.

Den gennemillustrerede bog er fra begyndelsen af 1500 tallet og udført af nogle  af de allerdygtigste flamske kunstnere. På den tid var Tidebøger - altså bøger som rummede en kalender over det katolske kirkeår, bønner, salmer, oversigter over helgener og så videre, populære. Det var en almindelig bryllupsgave til den nygifte brud. De mest almindelige var ikke illustrerede, men af og til bestilte adelige, kongelige eller særligt rige personer illustrerede tidebøger. Og denne bog, Rothschilds Tidebog er utvivlsomt det smukkeste eksemplar man kender. Der er ikke nogen der ved hvem der oprindelig bestilte bogen. Men at vedkommende har været rig er hævet over enhver tvivl, for bogen består af ikke mindre end 254 foliosider (samme størrelse som en almindelig roman i dag) som er illustrerede af den tids absolutte kunstneriske superstjerner, de flamske kunstnere Gerhard Horenbout, Simon Bening og hans far Alexander Bening. Deres arbejder var virkelig eftertragtede og meget meget dyre. Dette værk rummer ikke mindre end 67 helside-illustrationer fra deres hænder.

Man ved, at bogen i det 16. århundrede tilhørte den adelige Wittelbach-familie. På et tidspunkt bliver bogen overført til Kurfyrsten af Pfalz’ Bibliotheca Palatina, i Heidelberg. Det må have været før 1623, for på det tidspunkt bliver biblioteket overdraget til Vatikanets bibliotek - i forbindelse med 30-års krigen. Så forsvinder bogen igen og den er væk i 300 år. Den dukker først op sidst i 1800-tallet hvor den pludselig er en del af den stenrige Rothschild-families samling. Hvordan de har fået fat i bogen, det vides ikke. Men i 1938 annekterer nazisterne Østrig, og det giver dem anledning til at konfiskere bogen fra familien Rothschild.

Efter krigen er Østrig ikke meget for at gå af med bogen og man bruger forskellige tekniske løsninger for at undgå at tilbagelevere den. Men i 1999 må man overgive sig og bogen kommer tilbage til familien. Allerede samme år vælger familien at sende bogen på Christie’s auktion hvor den opnåede det rekordhøje hammerslag på 13,4 millioner dollar. Siden er bogen solgt igen, senest i 2014, som tidligere nævnt for vanvittige 15,5 millioner dollar, hvilket gør værket til verdens dyreste illustrerede Renæssance-manuskript. I dag befinder bogen sig på det australske kontinent. 

En særlig fascinerende detalje er, at der simpelthen mangler 4 sider i bogen. Ingen ved hvad de rummer, ingen ved hvor de er - ingen har set dem i hundredvis af år.

 

Nævnes i Den usynlige bog.